12/6/4


Cíl cvičení: cvičení kultivuje napojení a rychlé reakce jednotlivců i skupiny
Počet účastníků: minimálně 4, ideálně 6, maximálně 10
Časová dotace: 10 min minimálně

Skupina běhá v kruhu ve stejném směru a rychlosti. Vzdálenost mezi sebou jednotlivci udržují stejnoměrnou. Všichni neustále kontrolují a udržují vzájemnou vzdálenost.


Se zapojením soft focus (rozprostřeného soustředění – kdy vnímám víc než jen to, co je přede mnou) si všichni účastníci hlídají jednotlivce před sebou i za sebou a vnímají celou skupinu.

Pak přicházejí tři možnosti:

1. Bez jakékoli iniciace ze strany jednotlivců najde skupina způsob, jak ve stejný okamžik změnit směr. Všichni by se měli otočit směrem do vnitřku kruhu, když směr mění. Je důležité, aby si skupina nezlehčovala úkol zpomalením tempa. Otočení by mělo být přesné a plynulé. Skupina by měla pátrat po vzájemném souznění a jednat jako jeden muž.

2. Zatímco se běhá v kruhu, jednotlivec iniciuje skok. Kdokoliv iniciuje by měl vyskočit vysoko, aby ostatní měli šanci se připojit. Ve chvíli, kdy jednotlivec skáče, skáčou všichni a všichni dopadnou ve stejný moment a schoulí se. Pak skupina čeká na společnou vlnu vedoucí k pokračování a spolu všichni začnou běhat v opačném směru.

3. Tato možnost je také iniciována jednotlivce ve skupině: náhlé zastavení, zatímco skupina běhá v kruhu. Ve chvíli kdy zastaví jeden, zastaví všichni. Zastavení by mělo být okamžité, součinné a osvěžující. Ze ztuhnutí skupina opět čeká na cestu ven – společnou vlnu souhlasu pokračovat v běhu, zde běh naváže na stejný směr jako předtím.

zdroj: Anne Bogart - Viewpoints



ilustrace: Daria Šalyginová

Komentáře