Stojí, leží, běží


Toto cvičení lze rozvinout do mnoha variant a může tak posloužit jako jednoduchá rozehřívačka i jako pokročilé cvičení improvizace nebo nástroj pro stavění situace.


Základní princip je, že jsou tři účastníci v prostoru. Jeden z nich stojí, druhý leží, třetí běhá. Každý má právo změnit svoji činnost, například přestat běhat a stoupnout si, nebo si lehnout. Druzí dva na to musí okamžitě zareagovat tak, aby v každém momentu jeden stál, druhý ležel a třetí běhal.

Varianta I. - Rozcvička

Účastníci vykonávají cvičení s cílem okamžité reakce na situaci. Samo vykonávání přinese různé výzvy - účastníci spolu mohou spolupracovat nebo se naopak vzájemně zaskakovat, vždy však se zodpovědností za konstruktivní průběh cvičení.
Pokud to dovoluje počet účastníků je možné postupně účastníky přidávat, ve smyslu: stojí, leží, sedí, běží nebo stojí, leží, sedí, běží, skáče atd.

-cíle cvičení: zpřítomnění, koncentrace na partnera, kooperace, rozpohybování
-počet účastníků: 3 až 6
-časová dotace: 5 až 10 minut

Varianta II. - Situace


Z varianty I. vyplývá zadání, ať se účastníci koncentrují na situace, které mezi nimi už tak přirozeně vznikají. Podle potřeby režiséra/zadávajícího pak mohou účastníci v prostoru buďto vnímat nespočet možných mikrosituací a nebo najít jednu situaci a tu pak rozvíjet beze slov či se slovy.

Účastníci, kteří cvičení pozorují mohou komentovat, co vidí. Buď pojmenovávají mikrosituace nebo komentují jednu kontinuální situaci.
V takovém případě je ideální vybrat jednoho komentátora, který fabuluje situaci na základě dění. Účastníci, kteří jsou v prostoru pak rozvíjejí situaci v kooperaci s komentátorem.


Varianta III. - Improvizace na zadané téma


Účastníci nejprve dostanou téma nebo prostředí pro improvizaci, na jehož základě improvizují situaci v plné hře. Změna módů "stojí, leží, běží" se tak musí odehrát vždy motivovaně.

-cíle: kreativita, spolupráce, improvizace

-počet účastníků: 3

-časová dotace: 15 až 30 minut

přidal: Jan Mrázek

Komentáře