Develop/Continue

cíl cvičení: zbavení autocenzury, cesta k improvizaci
počet účastníků: 2
časová dotace (min): 10+


 Herec improvizovaně vypráví dopředu zvolený osobní příběh (například zážitek z dětství nebo co se mu stalo ráno cestou do divadla), druhý ho poslouchá a libovolně usměrňuje jeho vyprávění slovy Develop a Continue.

Develop znamená, že vyprávějící musí rozvíjet momentální část příběhu. Continue je jakýmsi vysvobozením, kdy herec může pokračovat v příběhu dál. Develop lze použít několikrát za sebou a vyprávějící nesmí přestat konkrétní část příběhu rozvíjet, dokud mu jeho partner neumožní v příběhu pokračovat slovíčkem Continue.



Ve hře Develop/Continue je třeba nechat herci dostatek času na začátku příběhu a nepřerušovat ho hned, dále je dobré cítit správnou míru používání DEVELOP tak, aby se jeho použití nedalo příliš očekávat. Můžete jít do extrému, hra s rytmem je v tomto případě podstatná. Alternativně lze používat také při práci s pevným textem (podklad pro improvizaci může být např. obsah konkrétního monologu).


Příklad: Jednou jsem jela ze školy domů vlakem se svojí kamarádkou, čekaly jsme na nástupišti a - DEVELOP - bylo to jedno ze tří nástupišť na nádraží v Českém Brodě, byly na něm tři lavičky a dvoje hodiny - DEVELOP - takové ty velké nádražní hodiny se dvěma černými ručičkami - DEVELOP - ty hodinové ručičky byly obrovské a dominovaly celému ciferníku, neviděli jste nic jiného než ty obří ručičky, jednu kratší než druhou - CONTINUE - čekaly jsme na tom nástupišti a už nám přijížděl vlak. Většinou jsme jezdily obyčejným osobákem, ale tentokrát jel rychlík. - DEVELOP - Byl to takový ten starý typ rychlíku, tmavě zelený, se dveřmi, co se otevírají na kličku. (A tak dál…)

Komentáře